Ziemniaczany tort w polewie ze słonego karmelu laureatem konkursu kulinarnego „Fiesta Kartofella 2018″ którego rozstrzygnięcie miało miejsce w niedzielę 7 października w świetlicy wiejskiej „Pod lipą” w Szuci. Autorką tego kulinarnego dzieła była siedemnastoletnia Kasia Niksa, która za swoją potrawę otrzymała maksymalną ilość punktów. Drugie miejsce zajęła zwyciężczyni ubiegłorocznego konkursu Dorota Licka , która przygotowała do oceny przepiękne ziemniaczane sakiewki. Rolada ziemniaczana przygotowana przez naszego naczelnika OSP Szuć Dariusz Piórkowski uplasowała się na trzecim miejscu.
Jury oceniało walory smakowe potraw, wygląd i sposób podania. A oceniać było co, wszystkie dania konkursowe przyciągały swoim zapachem i wyglądem uczestników fiesty, którzy jednak musieli poczekać aby jury, jako pierwsze, posmakowało każdej z potraw.
Po oficjalnym ogłoszeniu wyników konkursu, każdy mógł skosztować kulinarnych arcydzieł. Do konkursu zgłosiło się 10 osób, w tym trzech Panów. Potrawy zgłoszone do konkursu:
• Barbara Gorząch – Placek ziemniaczany
• Dariusz Piórkowski – Rolada ziemniaczana
• Dorota Licka – Ziemniaczane sakiewki
• Teresa Kowalczyk – Łężnie
• Ziemniaczane Kotleciki – Barbara Wińska
• Katarzyna Niksa – Ziemniaczany Tort
• Bogdan Ambroziak – Ziemniak w boczku
• Małgorzata Modrzejewska – Knedle ze śliwkami
• Anna Niksa – Żelazne kluski
• Roman Bogucki – Ziemniaczany bajer
Każdy uczestnik konkursu otrzymał nagrodę pocieszenia, a zwycięzcy sprzęt AGD.
Serdecznie dziękujemy komisji konkursowej Pani Agnieszce, Pani Jolancie i Pani Danucie za ocenę potraw, a autorom przepysznych potraw za udział w konkursie.
W dalszej części kulinarnej imprezy uczestnicy mogli posłuchać młodzieżowego zespołu muzycznego „Black Minds”. Zespół zaprezentował polskie i zagraniczne muzyczne hity, które nagradzane były gromkimi brawami. Przy ognisku można było próbować ziemniaki parowane, pieczone, kiełbaski, żurek, sery wędzone oraz swojski chleb ze smalcem.
Materiał: FB Sołectwo Szuć