To bardzo ważny aspekt zasłużonego wypoczynku, a szczególnie gdy znajdujemy się po za domem i stanowczo chcemy spróbować potraw regionalnych, a już na Mazurach zapewne rybki czy dobrych pierogów.
Poniżej prezentujemy miejsca położone w uroczych zakątkach, gdzie można szukać lokalnych specjałów jak i całkiem swojskiej kuchni przygotowanej na każdą, turystyczną kieszeń. Restauracje czynne są cały rok lub sezonowo, oferują różną kuchnię, tak jak różne są potrzeby i okoliczności.
„Gościniec Mazurski” Maria Sienkiewicz – całorocznie JEDWABNO
Dania tradycyjnej kuchni polskiej i mazurskiej
ul. 1 Maja 51
12-122 Jedwabno
Tel. 600 358 016
gosciniecmazurski.pl ; [email protected]
Naprawdę doskonałe pierogi, dobrze i na świeżo przygotowywane tradycyjne, mazurskie dania z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, dziczyzny oraz ryb. Potrawy przygotowywane są z najwyższej jakości produktów oraz według tradycyjnych receptur kuchni polskiej. Są tu również ciasta własnego wypieku i szeroki wybór kaw i herbat. Latem można tu zjeść syty obiad lub napić się złotego trunku.
Specjalnością są przyjęcia zorganizowane – restauracja przygotowana jest do organizacji przyjęć okolicznościowych, bankietów i spotkań biznesowych. Stylowe wnętrza. Sala mieści 160 os. Parking strzeżony na ok. 30 samochodów. Restauracja czynna od poniedziałku do niedzieli, w godzinach 10:00 – 22:00 a w soboty 10:00 – 24:00.
Zajazd „Oleńka” – sezonowo, JEDWABNO
Niedrogo, bardzo fajnie i sympatycznie a co najważniejsze bardzo smacznie.
Weronika Grabowska
Ul. Polna 2a
12-122 Jedwabno
Tel. (89) 6213244
Jadąc drogą nr. 58, łączącą Olsztynek ze Szczytnem, warto zrobić sobie postój w zajeździe ?Oleńka?. Tonący w zieleni niewielki drewniany budynek, który prosperuje jako restauracja od 1991 roku nawiązuje stylem do tradycji architektury mazurskiej. Przez cały rok, w tygodniu i w weekendy, można tu zjeść obfity, świeży i smaczny posiłek. Miła i uśmiechnięta obsługa podkreśla, że to gość jest tu najważniejszy.
Niewielka salka w budynku, pełniąca rolę mini galerii ludowego artysty – malarza, a gdy dopisuje pogoda, stoły w ogrodzie zachęcają do chwili relaksu przed dalszą podróżą. W menu znajdziemy pyszne zupy a na danie główne można wybrać m.in. smażonego pstrąga, sielawę czy tutejszy przysmak ? pierogi z jagodami. Potrawy są zawsze świeże, nigdy nie mrożone. Zajazd polecany był wielokrotnie m.in. przez Lato z Radiem, zdobył też wyróżnienie w konkursie ?Luksus w podróży?. Nowym właścicielem jest teraz Weronika Grabowska.
Karczma Jagienka – sezonowo, BURDĄG
Dania domowe – kuchnia polska i regionalna
Ul. Burdąg 4a
12-122 Jedwabno
Tel. (89) 621 33 99 kom. 602 157 542
karczmajagienka.pl
W 2007 roku Karczma Jagienka została członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu.
Warunkiem przyjęcia do programu jest korzystanie z regionalnie wytwarzanych surowców i składników, wytwarzanie potraw, które mają historyczne powiązanie z regionem bądź rozwijają żywność i potrawy z regionu Warmii, Mazur i Powiśla. Potrawy regionalne znajdują się tu w stałej ofercie. Nagrodzone dania to np. Węgorz wędzony w zalewie octowo – olejowej, Zawijak Barani z Żurawiną, Sielawa Marynowana…
Karczma Jagienka w Burdągu powstała z wielkiej miłości do Mazur. Właściciele oczarowani przyrodą i czystym powietrzem Mazur osiedlili się tu prowadząc stanicę wędkarską. Karczma powstawała przy ogromnym wysiłku i zaangażowaniu pełnych pasji gospodarzy.
Miejsce z tradycjami, gdyż jeszcze na przełomie XIX i XX wieku mieścił się tu zajazd gościnny. W gościńcu spotykała się miejscowa ludność, goszczono podróżnych, futrowano konie. Wystrój odtworzonej karczmy nawiązuje do dawnych mazurskich gościńców i zajazdów myśliwskich.
Restauracja w Hotel Natura Mazur – całorocznie, WARCHAŁY
Nowoczesne dania i kuchnia tradycyjna
Grażyna Tomczak
Warchały, ul. Brajnicka 1
12-122 Jedwabno
Recepcja: e-mail: [email protected]
Tel. 533 381 401
Kuchnia hotelowa oferuje menu oparte na kuchni polskiej z elementami kuchni Fusion. Dania oparte na świeżych produktach mają być gwarancją zdrowego odżywiania. Technika gotowania stosowana w hotelowej kuchni tzw. sous – vide, to metoda polegająca na odpowiedniej obróbce żywności poprzez dobieranie do każdej z nich idealnej temperatury.
Są tu tradycyjnie przygotowywane i wędzone wędliny, mazurskie ryby, pierogi z różnorodnym nadzieniem i mazurskie kartacze. Hotelowa kawiarnia oferuje wybór deserów. W okresie wiosennym i letnim dostępność barów i restauracji realizowanych bezpośrednio na plaży.
Hotel posiada trzy sale konferencyjne z możliwością ich łączenia, o całkowitej powierzchni 370 m2. Sale wyposażone są w klimatyzację, projektory multimedialne oraz nagłośnienie. W ofercie organizacja bankietów, uroczystych kolacji itp. W hotelu znajdują się również mniejsze sale, które mogą służyć do organizacji spotkań biznesowych i szkoleń.
Karczma Mazurska – sezonowo, WITOWO
Obiady domowe
Witowo 4
12-122 Jedwabno
Tel. (89) 621 34 42
Pyszne ryby, pyszne zupy i pyszne dania mięsne a pierogi robione są tu na bieżąco. Karczma stoi na uboczu, otoczona mazurskimi pejzażami – warto odwiedzić, aby samemu przekonać się, gdzie jeszcze można zjeść po ludzku.
Karczma oferuje obiady domowe i kuchnię regionalną a w swojej ofercie posiada również kebab czy pizzę, lecz nie są to owe szybkie dania z centrów wielkich miast. Właściciele przygotowują również posiłki na zamówienie, przyjęcia okolicznościowe, grille, ogniska oraz cateringi dla grup.
Karczma Mazurska jest położona w atrakcyjnej miejscowości Witowo nad jeziorem Brajnickim. Restauracja znajduje się na terenie puszczy Ramudzko – Napiwodzkiej, która jest pozostałością potężnego kompleksu leśnego rozpościerającego się niegdyś między Nidzicą, Olsztynem, Giżyckiem, Ełkiem a rzeką Narew. Karczma położona jest 4 km od trasy Jedwabno – Szczytno.
Bar „U Mietka” – sezonowo, NARTY
Obiady domowe, tzw. fast food
Narty, ul. Długa
12-122 Jedwabno
U Mietka jest również pensjonat, ale jeśli lecimy tędy dalej, czyli jesteśmy w trasie – można tu wpaść na bardzo szybkie danie, nie gorsze od uznanych, światowych propozycji szybkiej kuchni.
Warto pamiętać, że Narty to niezwykle urokliwa, turystyczna miejscowość położona bezpośrednio nad jednym z największych i najczystszych jezior w tej okolicy. Do wyboru, hamburgery, frytki i co tylko fast food oferuje. Mietek was nie zawiedzie.
Restauracja w ośrodku Dolomity – sezonowo, NOWY DWÓR
Domowa kuchnia, smażona ryba z okolicznych jezior
Nowy Dwór 13 A
12-122 Jedwabno
Do dyspozycji gości jest restauracja oraz bar z kominkiem. To dania kuchni polskiej i mazurskiej, jest także smażalnia ryb, a to przecież na Mazurach najważniejsze i po to chociażby warto tam zajrzeć jeśli ryba nie brała…
O specjałach, przepisach i specjalnych ofertach gastronomicznych będziemy informować na bieżąco.